Studiu: Tigara electronica este la fel de sigura ca aerul pe care il respiri

Conform unui studiu recent, realizat de una dintre cele mai mari companii internationale din industria tutunului, vaporii din tigara electronica sunt la fel de inofensivi ca aerul pe care il respiram. Rezultatele, care indica foarte clar ca substantele emanate de o tigara electronica nu au niciun efect toxic asupra celulelor din plamani, au fost publicate in presa internationala in urma cu o saptamana.

Pentru a realiza acest studiu, compania respectiva a apelat la oamenii de stiinta de la MatTek, care reconsituie tesut uman pentru diverse experiemente in laborator. De data aceasta, ei s-au folosit de tesut din plamani si de un robot, care a inspirat, pe rand, fum de tigara, vapori din doua marci diferite de tigara electronica si aer simplu.

Cand copiile celulelor de plaman uman au fost expuse la fum de tigara clasica, acestea au murit in 6 ore. In schimb, atunci cand au fost expuse la doze mari si repetate de vapori din tigara electronica, cercetatorii au observat ca celulele s-au comportat la fel ca in cazul inhalarii de aer obisnuit.

„Prin utilizarea unui robot fumator si tesut respirator reconstituit in laborator am reusit sa demonstram ca aerosolii din tigara electronica nu au niciun efect toxic”, a declarat dr. Marina Murphy, purtatoarea de cuvant a companiei din industria tutunului, care a comandat acest studiu. Aceasta a confirmat ca rezultatele sunt atat de clare incat nu este nevoie sa testeze mai multe marci de tigari electronice.

Tigara electronica, mai sanatoasa decat tigara clasica

Concluzia recenta a oamenilor de stiinta vine dupa ce, o perioada mare de timp, in mass media au aparut diverse articole care sustineau ca vaporii de la tigara electronica sunt foarte periculosi pentru sanatate. Insa acestea nu au nicio baza stiintifica, majoritatea expertilor cazand de acord ca vapatul este mult mai sanatos decat fumatul traditional.

Dr. Michael Siegel, profesor la departamentul de Stiinte ale Sanatatii Comunitatii, de la Universitatea din Boston, a declarat ca este incantat de rezultatele celui mai recent studiu, care demonstreaza foarte clar ca tigara electronica este la fel de inofensiva ca aerul. „In ciuda faptului ca studiul s-a facut pe un numar limitat de tigari electronice, acesta aduce dovezi suplimentare in sprijinul ideii ca tigara electronica este mult mai sanatoasa decat fumatul”, a afirmat el. Dr. Michael Siegel a somat organismele abilitate din domeniul sanatatii publice sa incurajeze fumatorii sa utilizeze tigara electronica, acest lucru fiind considerat un castig extrem de important pentru sanatatea publica. „Un astfel de fenomen ar constitui cel mai mare miracol din sanatatea publica”, a mai declarat expertul.

Esti fumator si vrei sa renunti la acest viciu? Sau pur si simplu vrei sa reduci riscurile asupra sanatatii tale? Vipercig te ajuta sa-ti gasesti tigara electronica potrivita pentru stilul tau de fumat. Aceasta este mult mai sanatoasa decat tigarile clasice si mult mai economica, investitia initiala amortizandu-se inca din prima luna de utilizare. Nu ezita sa ne suni pentru a te ajuta sa alegi tigara electronica si elichidele perfecte pentru tine.

Vipercig

Vipercig